• info@ramzarz.info
  • ۱۷ آذر ۱۴۰۱

وقتی که بازار‌های مالی سنتی را با بازار رمز ارزها مقایسه می‌کنیم، اولین نکته‌ای که باید در نظر بگیریم نوسانات شدید آن است. نوسانات منفی و نزولی که منجر به کاهش شدید قیمت در یک بازه زمانی کوتاه می‌شود، در عمل جزء جدانشدنی بازار رمز ارزها محسوب می‌شود. اما خبر خوب این است که بازار رمز ارزها جزء آن دسته از بازارهای مالی است که معامله‌گران می‌توانند هم از نوسانات افزایشی و هم از تغییرات کاهشی قیمت، کسب سود کنند. به سرمایه‌هایی که این قابلیت را دارند اصطلاحا Speculative Asset گفته می‌شود. یکی از راه‌هایی که می‌توان از طریق آن در شرایط نزولی بازار نیز کسب سود کرد، شورت کردن سرمایه (Short-Selling) است. در معاملات شورت (Short) شما معامله‌ای در جهت معکوس ثبت می‌کنید که با کاهش قیمت سودتان افزایش می‌یابد!

بیشتر بخوانید: زمستان رمزارزها: چگونه در بازار نزولی رمز‌ارز‌ها دوام بیاوریم؟

منظور از معاملات شورت (Short) چیست؟

معاملات شورت در واقع معامله‌ای است که در آن سرمایهٔ مورد نظر در قیمت دلخواه فروخته می‌شود به این قصد که پس از کاهش قیمت آن دوباره خریداری شود. معامله‌گر از این اختلاف قیمت ایجاد شده، کسب سود خواهد کرد. برای درک بهتر این مفهوم بهتر است ابتدا توضیح کوتاهی درباره معاملات شورت و معاملات لانگ (Long) ارائه دهیم.

در معاملات لانگ شما یک سرمایه را در قیمت دلخواه خریداری می‌کنید و انتظار دارید زمانی که قیمت سرمایه افزایش یافت، سرمایه مورد نظر را فروخته و از اختلاف قیمت کسب سود کنید. در معاملات شورت معامله‌گر در واقع یک واحد از سرمایه مورد نظر را قرض گرفته و در همان قیمت می‌فروشد. زمانی که قیمت کاهش یافت یک واحد سرمایه مورد نظر را دوباره خریداری کرده و قرض خود را پس می‌دهد، اما اختلاف قیمت ایجاد شده از روند نزولی قیمت به عنوان سود معامله‌گر باقی خواهد ماند.

اجازه دهید با طرح یک مثال موضوع را کمی روشن‌تر کنیم:

  • کاربر A قصد دارد به اندازه ۱۰ بیت کوین وارد معامله Short شود. اگر قیمت هر بیت کوین ۵۰ هزار دلار باشد، او باید ۵۰۰ هزار دلار وارد معامله شورت کند. با ثبت این معامله او در واقع ۱۰ بیت کوین از صرافی قرض گرفته و همان موقع فروخته است.
  • حال تصور کنید قیمت بیت کوین به ۴۰ هزار دلار کاهش یابد. حال کاربر A می‌تواند همان ۱۰ بیت کوین را به قیمت ۴۰۰ هزار دلار بخرد.
  • با انجام این فرآیند، کاربر A تعداد ۱۰ بیت کوین قرض‌گرفته‌شده را به صرافی پس می‌دهد و ۱۰۰ هزار دلار نیز برای خودش باقی می‌ماند.

همانطور که معاملات شورت خیلی خوب و سودده به نظر می‌رسند، حاوی ریسک زیادی نیز هستند. ممکن است حرکات قیمتی بر مبنای انتظارات و تحلیل‌های شما تغییر نکند. اگر بر خلاف انتظار شما، قیمت افزایش یابد، مجبور خواهید بود سرمایه را با قیمت بالاتری خریداری کرده و به صرافی پس بدهید. بسیاری از معامله‌گران در چنین شرایطی قرار گرفته و بخشی از دارایی خود را از دست داده‌اند.

معاملات Short می‌تواند یک راه خوب برای کسب سود از بازار نزولی باشد، اما شرط اصلی آن داشتن مهارت و تسلط به بازار و دانش کافی برای تحلیل حرکات قیمتی است. بنابراین باید از پیش از ورود به معاملات شورت تمام خطرات آن را نیز در نظر بگیرید.

معاملات شورت short

چرا باید وارد معاملات شورت (Short) شویم؟

  • ارزش اضافی سرمایه (Overvaluation): در بعضی مواقع ممکن است قیمت یک سرمایه، مقداری بیش از ارزش واقعی آن باشد (قیمت در یک روند هیجانی و به خاطر افزایش مقطعی تقاضا بالا رفته باشد). بهترین راه برای تشخیص ارزش اضافی یک سرمایه، استفاده از شاخص‌هایی است که برای این موضوع طراحی شده‌اند. زمانی که شاخص‌ها ارزش اضافی یک سرمایه را تایید کردند باید منتظر اولین تغییرات کاهشی قیمت باشید. در صورت شکل‌گیری این حرکت، قیمت به سمت قیمت واقعی حرکت می‌کند و کاهش می‌یابد. در این شرایط می‌توانید با استفاده از معاملات شورت از حرکت نزولی قیمت کسب سود کنید.
  • اهرم‌ها و سرمایه‌های کوچک (Leveraging): معاملات شورت این امکان را به معامله‌گر می‌دهد که بخش کوچکی از سرمایه خود را وارد معامله کرده و برای باقی مبلغ سرمایه، از اعتبار صرافی استفاده کند. در این شرایط با کاهش قیمت می‌توان سود قابل‌توجهی را از طریق یک سرمایه اندک کسب کرد. اما این نکته را در نظر بگیرید که در استفاده از اهرم‌ها خطر از دست رفتن تمام سرمایه معامله‌گر بسیار بالا است و استفاده از آن نیازمند دانش کافی درباره تحلیل تکنیکال برای تعیین نقاط ورود و خروج معامله است.
  • حمایت از معاملات لانگ (Hedging): در برخی موارد معامله‌گران برای کمتر کردن زیان معاملات لانگ خود، وارد معاملات شورت می‌شوند. تصور کنید قیمت علی‌رغم انتظار شما کاهش یافته است و با ادامه این روند زیان معاملات لانگ افزایش می‌یابد. در چنین شرایطی می‌توانید با ورود به معاملات شورت از زیان بیشتر جلوگیری کنید. چراکه اگر قیمت همچنان کاهش یابد، سود معامله شورت، زیان معامله لانگ را خنثی می‌کند. استفاده از این تاکتیک نیز نیازمند دانش و تجربه کافی در حوزه معامله‌گری است.

بیشتر بخوانید: انواع استراتژی معاملاتی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت در بازار رمزارزها

خطرات ورود به معاملات شورت (Short)

همانطور که گفته شد معاملات شورت ریسک‌ها و خطرات مختص به خود را دارد که سعی می‌کنیم به اختصار برخی از آن‌ها را مرور کنیم:

  • تفاوت ساختاری معاملات لانگ و شورت: در یک معامله لانگ، حتی اگر قیمت بر خلاف انتظار شما کاهش یابد، می‌توانید انقدر منتظر باشید که قیمت دوباره افزایش یابد و سرمایه خود را برگردانید. اما درباره معاملات شورت وضعیت متفاوت است. اگه قیمت برخلاف انتظارتان افزایش یابد، باید در نهایت زیان وارد شده را پرداخت کنید و از معامله خارج شوید، چراکه اگر حد زیان به اندازه سرمایه شما شود، به شکل خودکار معامله بسته خواهد شد و تمام دارایی خود را از دست خواهید داد.
  • کارمزد معاملات شورت: از آنجایی که در معاملات شورت در واقع سرمایه‌ای را از صرافی مورد نظر قرض می‌گیرید، باید کارمزد یا سودی را بابت آن بپردازید. هرچه مدت معامله شما طولانی‌تر باشد، کارمزد بیشتری پرداخت خواهید کرد. بنابراین اگر بخواهید در انتظار تغییر روند قیمت بمانید، ممکن است میزان کارمزد معامله به حدی زیاد شود که کل دارایی شما را شامل شود!

 

شرایط ورود به معاملات شورت (Short)

با توجه به خطرات توضیح داده شده در بند قبلی، بهتر است پیش از ورود به این معاملات شرایط زیر را در نظر بگیرید:

  • مطالعه و تحقیق درباره بازار: پیش از ورود به یک بازار باید اطلاعات کاملی را درباره ساختار بازار جمع‌آوری کنید. این اطلاعات می‌تواند شامل تاریخچه سرمایه، سابقه حرکات قیمتی، حجم معاملات، میزان عرضه و تقاضا، شدت تغییرات قیمت و دیگر عناصر کلیدی یک سرمایه باشد. شاخص‌های تحلیل تکنیکال و بررسی تحلیل‌های آنچین می‌تواند تصویر دقیق‌تری از ساختار بازار و افق پیش روی آن در اختیارتان قرار دهد.
  • تحلیل فاندامنتال (Fundamental): این تحلیل مجموعه عواملی را بررسی می‌کند که می‌تواند بر روند عرضه و تقاضا و فضای حاکم بر بازار تاثیر بگذارند. فضای حاکم بر بازار بر همه سرمایه‌گذاران تاثیر گذاشته و روند‌های قیمتی را نیز تعیین می‌کند. بررسی آخرین اخبار و تغییرات مربوط به سرمایهٔ موردنظر یا قانون‌هایی که از طرف دولت‌ها یا صرافی‌ها تدوین شده و بر سرمایه موردنظر شما تاثیر خواهد گذاشت، می‌تواند جهت فضای کلی بازار را روشن کند. از این طریق می‌توانید ارزش‌های اضافی یا کاهش کاذب ارزش سرمایه را نیز تشخیص دهید.
  • حجم بازار و میزان نوسانات: یکی از مسائل مهم در ورود به معاملات شورت حجم بازار و تعداد معامله‌گران است. سرمایه‌هایی که بازار پرطرفداری ندارند و حجم کلی بازار و نرخ تبادلات در آن‌ها کم است، به سادگی دچار نوسانات شدید خواهند شد. همان قدر که نوسانات شدید بازار می‌تواند بستر خوبی برای کسب سود از معاملات شورت باشد، ریسک قابل ملاحظه‌ای را نیز شامل می‌شود. بنابراین بهتر است در شرایط بسیار ناپایدار بازار، وارد معاملات شورت نشده و تا زمان بازگشت به تعادل، از ورود به این بازار جلوگیری می‌کند.

 

چگونه وارد معاملات شورت (Short) شویم؟

بازار رمز ارزها می‌تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. از سیاست‌های اتخاذ شده توسط کشورها گرفته تا روندهای قیمتی و شیوه‌های قانون‌گذاری. بر این اساس قصد داریم استراتژی‌های مختلف معاملات شورت را مرور کنیم:

  • معاملات مارجین (Margin Trading): وقتی که معامله‌گر برای ورود به معامله شورت، قرض گرفتن سرمایه از صرافی را انتخاب می‌کند، وارد معاملات مارجین شده است. صرافی‌ها می‌توانند درصدی از سرمایه مورد نیاز برای ورود به یک معامله شورت را برای مدت معینی در اختیار معامله‌گر قرار دهند. معامله‌گر موظف است طی زمان تعیین شده سرمایه مورد نظر برگرداند. هرچه زمان نگهداری از سرمایه بیشتر باشد، سود یا کارمزد دارایی نیز بیشتر خواهد شد. معاملات مارجین شامل خطرات و ریسک‌های قابل‌توجهی نیز می‌شود. اگر معامله‌گر نتواند در مدت تعیین شده به سود دست یابد، مجبور است سرمایه مورد نظر را با قیمت بالاتری خریداری کرده و به صرافی پس بدهد.
  • معلاملات فیوچر (Future Trading): در معاملات فیوچر، معامله‌گر در عمل یک قرارداد را خرید و فروش می‌کند. این قرارداد حاوی یک تاریخ مشخص و قیمت تعیین شده است. در معاملات شورت فیوچر، معامله‌گر پیش‌بینی می‌کند که در تاریخ مشخص شده، قیمت به چه میزان کاهش یافته است و در صورت تحقق آن کسب سود می‌کند. در معاملات لانگ نیز به همین طریق راجع به افزایش قیمت قرارداد بسته خواهد شد. معاملات فیوچر شباهتی ساختاری به شرط‌بندی دارد، معامله‌گر بر اساس تحلیل خود وارد یک قرارداد مدت‌دار می‌شود.
  • CFDها: در این روش معامله‌گر صرفا بر مبنای اختلاف قیمت وارد معامله می‌شود و مالک سرمایه نیست. به عبارتی CFDها صرفا قیمت را دنبال می‌کنند. معامله‌گر با ارائه دارایی خود به عنوان وثیقه، امکان ورود به معامله CFDها را کسب می‌کند. اگر قیمت بر خلاف انتظار معامله‌گر پیشروی کند، صرافی در نهایت وثیقه موردنظر را مصادره خواهد کرد. ریسک معاملات در این حوزه نیز بالاست و ممکن است به از بین رفتن تمام دارایی شما منجر شود.
  • بازار پیش‌بینی (Prediction Market): در این روش نیازی نیست که معامله‌گر سرمایه‌ای از صرافی قرض بگیرد. هر فرد می‌تواند یک شرط را برای حرکات آتی قیمت تعیین کند. معامله‌گر باید میزان کاهش مورد نظرش را بعلاوه مدت زمان لازم برای آن، تعیین کند. اگر معامله‌گر دیگری این شرط را بپذیرد، قرارداد پیش‌بینی بسته خواهد. بسته به اینکه قیمت افزایش یا کاهش یابد، یکی از طرفین سود کرده و دیگری متحمل زیان خواهد شد.

بیشتر بخوانید: قرارداد اختیار معامله یا همان معاملات آپشن چیست؟ (options)

جمع‌بندی

معاملات شورت امکان خوبی برای معامله‌گران حرفه‌ای فراهم کرده است تا بتوانند در شرایط نزولی بازار نیز کسب سود کنند. علاوه بر این معاملات شورت بهترین ابزار برای کسب سود از سرمایه‌های کوچک است. بهتر است معامله‌گران مبتدی پیش از ورود به این دسته از معاملات، شرایط توضیح داده شده را در نظر گرفته و ریسک‌های احتمالی را ارزیابی کنند. برای استفاده از این روش باید شاخص‌های تکنیکال را بررسی کرده و اخبار مرتبط با بازار سرمایه دلخواه را دنبال کنید.

Source

کامنت ها
نظر دهید




کد امنیتی را وارد کنید :

خبرنامه برای دریافت
آخرین به روزرسانی های شرکت ما