• info@ramzarz.info
  • ۲۰ شهریور ۱۴۰۱

برای درک درست از معاملات فیوچرز باید با معاملات مشتقات آشنا شویم. مشتقات، نوعی قرارداد مالی هستند که ارزش خود را از تغییرات قیمت در سایر دارایی‌ها، کسب می‌کنند. در واقع قیمت مشتقات تابعی از قیمت دارایی‌های اصلی است. این مقاله به بررسی معاملات فیوچرز و مزایای استفاده از آن اختصاص یافته است. برای آشنایی با معاملات فیوچرز این مطلب را تا انتها دنبال کنید. مقاله پیش رو شامل سرفصل‌های زیر می‌شود:

– معاملات فیوچرز چیست؟
– معاملات فیوچرز شامل چه بخش‌هایی می‌شود؟
– مروری کوتاه بر مطالب مطرح شده
– تفاوت معاملات فیوچرز با سایر معاملات مالی در چیست؟
– اهرم یا لورج در معاملات فیوچرز
– نسبت مارجین با لورج
– مزایای معاملات فیوچرز

معاملات فیوچرز چیست؟

قراردادهای فیوچرز نوعی ابزار مالی برای برقراری ارتباط بین خریدار و فروشنده هستند. در یک قرارداد فیوچرز، خریدار برای خرید یک دارایی در آینده، با فروشنده توافق می‌کند. از همین جهت این نوع از قراردادها، به قراردادهای آتی نیز شهرت دارند. با گذشت زمان قیمت این قرارداد به نسبت قیمت مشخص شده (قیمت مورد توافق) تغییر می‌کند که این موضوع سود یا زیان معامله‌گران فیوچرز را تعیین می‌کند.

معاملات فیوچرز شامل چه بخش‌هایی می‌شود؟

معاملات فیوچرز بیش از اینکه برای خرید و فروش یک کالا به صورت مستقیم استفاده شود برای پوشش ریسک ناشی از نوسانات قیمت و کسب سود از تغییرات جزئی قیمت یک دارایی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. قراردادهای فیوچرز در چهار گروه تقسیم‌بندی می‌شود که عبارتند از:

– سهام
– شاخص‌های بورس
– دارایی‌های ارزی و رمزارزی
– دارایی‌های پایه (مثل نقره و قهوه)

به طور کلی دو گروه از افراد در معاملات فیوچرز مشارکت می‌کنند: گروه اول افرادی هستند که با پشتیبانی از این معاملات، ریسک ناشی از نوسانات قیمت را کاهش می‌دهند. گروه دوم شامل بیزینس‌ها و گمانه‌زن‌ها می‌شود. این افراد با گمانه‌زنی، مبادلات فیوچرز را به جریان می‌اندازند. گروه دوم به طور مشخص شامل افراد یا سازمان‌هایی می‌شود که از دانش تحلیل تکنیکال بهره‌مند هستند. آن‌ها با مشارکت در معاملات فیوچرز به گمانه‌زنی می‌پردازند.

پس به‌طور خلاصه معاملات فیوچرز یا معاملات آتی اینطور تعریف می‌شوند:

– مشتقات، نوعی از قراردادهای مالی هستند که ارزش آن‌ها وابسته به نوسانات قیمت دارایی اصلی است و قیمت آن‌ها با نوسان قیمت در دارایی‌های اصلی، تغییر می‌کند.
– اساسی‌ترین کاربرد فیوچرز، ایجاد یک پوشش ریسک برای دارایی‌های کومودیتی (مثل طلا یا نقره) و دریافت سود از نوسانات قیمت این دارایی‌ها است.
– برای مشارکت در فیوچرز، نیازی به خرید یک دارایی مشخص نیست و مشارکت در آن تنها با خرید بخشی از ارزش یک قرارداد کامل نیز امکان‌پذیر است.

بیشتر بخوانید: اسپات تریدینگ یا معاملات اسپات چیست؟

تفاوت معاملات فیوچرز با سایر معاملات مالی در چیست؟

اولین تفاوت معاملات فیوچرز با سایر معاملات مالی در این است که ارزش قراردادهای فیوچرز (دارایی‌های فیوچرز)، به تغییرات قیمت دارایی اصلی وابسته است. به همین دلیل معاملات فیوچرز زیرمجموعه معاملات مشتقات و (در حقیقت) بخشی از آن محسوب می‌شوند و به خودی خود، ارزشی ندارند. همچنین قراردادهای فیوچرز برخلاف سایر معاملات در بازارهای مالی، تنها تا زمان سررسید (تاریخ انقضا) اعتبار دارند. بنابراین در معاملات فیوچرز، زمان و نوسانات قیمت نقش حیاتی دارند.

احتمالا مهمترین تفاوت معاملات فیوچرز در مقایسه با سایر معاملات در بازارهای مالی، استفاده از اهرم (لورج) است. اکنون لازم است کمی بیشتر در مورد اهرم و مارجین بدانیم.

اهرم یا لورج در معاملات فیوچرز

تا حالا دریافتیم که معاملات فیوچرز سرمایه‌گذاری روی بازار مشتقات است. همانطور که گفته شد زمانی که یک قرارداد فیوچرز منعقد می‌شود، نیازی به خرید یک دارایی نیست و تنها خرید سهم کوچکی از قرارداد توسط شخص یا نهاد سرمایه‌گذار کافی به نظر می‌رسد. معمولا میزان مشخصی از یک قرارداد به عنوان حداقل میزان سرمایه‌گذاری توسط یک مرکز مبادلاتی (اکسچنج) تعیین می‌شود.

این موضوع یکی از مهمترین تفاوت‌های فیوچرز با سایر معاملات شناخته‌شده است. معاملات اهرم‌دار در رمزارزها معمولا به این صورت است که یک صرافی متمرکز (مثل بایننس) امکان لورج‌کردن یک معامله را از یک تا ۱۰۰ برای تریدرها فراهم می‌کند. نکته‌ای که نباید فراموش شود این است که اهرم‌دار کردن معاملات می‌تواند به همان اندازه که پتانسیل کسب سود دارد، با ریسک نیز همراه باشد.

بیشتر بخوانید: سایت رمزارز.اینفو با کدام صرافی‌های خارجی و ایرانی کار می‌کند؟ نحوه اتصال به صرافی‌ها

نسبت مارجین با لورج

همانطور که قبلا نیز اشاره شد، برخلاف سایر معاملات مالی، در فیوچرز از امکاناتی نظیر مارجین و لورج استفاده می‌شود. بنابراین نیازی به سرمایه‌گذاری و خرید و فروش یک دارایی واقعی نیست. در معاملات فیوچرز تنها کافی‌ست سهم کوچکی از ارزش یک قرارداد کامل را خریداری کنیم. این ویژگی مارجین نام دارد که از تنوع بالایی برخوردار است. این قابلیت باعث می‌شود با یک میزان سرمایه مشخص، بتوانیم سهم بسیار بیشتری از یک قرارداد فیوچرز را معامله کنیم.

به عنوان مثال اگر مارجین یک دارایی بر روی ۲۰% تنظیم شده باشد، تریدر می‌تواند تا ۵ برابر سهام بیشتر معامله (خرید/فروش) نماید. به همین دلیل، در این معامله با توجه به اینکه مارجین روی ۲۰% ثابت است، لورج (اهرم) در این معامله ۵ برابر خواهد بود. پس بهتر است فراموش نکنیم که لورج یک شمشیر دو لبه است. در واقع همانطور که این اهرم می‌تواند سود زیادی را نصیب تریدر کند، به همان اندازه نیز می‌تواند باعث ضرر و از بین رفتن سرمایه برای تریدر شود.

مزایای معاملات فیوچرز

یک قرارداد فیوچرز، در حقیقت توافقی بین خریدار و فروشنده برای معامله یک دارایی در آینده است. فیوچرز را می‌توان نوعی شرط‌بندی بر روی رشد یا سقوط ارزش یک دارایی در یک زمان مشخص (در آینده) دانست. اجازه دهید این بخش را با یک مثال ساده روشن کنیم.

فرض کنیم یک معامله‌گر (الف) معتقد است که قیمت اتریوم در یک زمان مشخص در آینده (مثلا ۲۵ سپتامبر) در مقایسه با قیمت امروز افزایش می‌یابد. اما شخص دیگری (ب) با او هم عقیده نیست. فرد دوم معتقد است که در آن تاریخ قیمت اتریوم به نسبت قیمت امروز کاهش خواهد یافت. در این شرط‌بندی، قیمت و ارزش یک دارایی اهمیتی ندارد. تنها نکته‌ای که در این معامله مهم است پیش‌بینی درست جهت حرکت قیمت (افزایش یا کاهش قیمت) آن دارایی است.

در مثال فوق، توافق صورت گرفته در فیوچرز به این ترتیب است که چنانچه قیمت اتریوم در تاریخ ۲۵ سپتامبر در مقایسه با قیمت امروز افزایش یابد، در واقع پیش‌بینی فرد “الف” درست بوده و می‌تواند دارایی فرد “ب” را با قیمت پایین‌تر خریداری نماید. اما اگر قیمت کاهش یابد، فرد “ب” قادر است دارایی خود را با قیمتی بالاتر از قیمت بازار به فروش برساند.

همانطور که در مثال بالا مشاهده کردید برای مشارکت در معاملات فیوچرز نیازی به خرید یک دارایی نخواهید داشت. همچنین حتی اگر در این معامله بازنده شوید تنها وجه تضمین را ضرر کرده‌اید که در نهایت می‌توانید با فروش دارایی در قیمت بالاتر بخشی از این ضرر را جبران کنید. این یک مزیت نسبی در بازار فیوچرز است.

بیشتر بخوانید: چگونه با استفاده از تکنیک کپی تریدینگ می‌توان سود معاملات رمزارزی را افزایش داد؟

جمع‌بندی

معاملات فیوچرز به خرید و فروش دارایی در قالب یک توافق گفته می‌شود که بر اساس این توافق، یک قرارداد معامله برای یک دارایی در زمان مشخص ثبت می‌شود. قیمت یک فیوچرز با افزایش قیمت دارایی رشد کرده و با کاهش قیمت دارایی سقوط می‌کند. از همین جهت این دارایی بخشی از مشتقات بازارهای مالی محسوب می‌شود. انجام معاملات فیوچرز به خرید و فروش قراردادهای آتی یک دارایی گفته می‌شود؛ بنابراین برای مشارکت در معاملات فیوچرز نیازی به خرید یا فروش یک دارایی نیست. تریدرها با استفاده از تحلیل تکنیکال، قیمت یک دارایی را پیش‌بینی می‌کنند و بر اساس آن قراردادهای فیوچرز را معامله می‌کنند.

معاملات فیوچرز با ریسک‌های زیادی نیز همراه است. بنابراین برای محافظت از دارایی‌های خود قبل از هرگونه اقدام به انجام این نوع از معاملات، ابتدا تحقیقات خود را کامل کنید.

کامنت ها
نظر دهید




کد امنیتی را وارد کنید :

خبرنامه برای دریافت
آخرین به روزرسانی های شرکت ما