• info@ramzarz.info
  • ۲۶ آذر ۱۴۰۱

در وضعیت کنونی که قیمت بیت کوین در یک محدوده کوچک محصور شده است، داشتن یک افق کوتاه‌مدت و میان‌مدت درباره حرکات احتمالی قیمت و رفتار سرمایه‌گذاران، بسیار حیاتی است. در پی تسلیم سرمایه‌گذاران (Capitulation) پس از بحران FTX بسیاری از فروشندگان از بازار خارج شدند، اما ذخایر دارایی هولدرهای بلندمدت همچنان وضعیت ثابتی دارد. ثبات قیمت طی دو هفته اخیر وضعیت دوگانه‌ای را بر بازار بیت کوین حاکم کرده است. ترس از ادامه روند نزولی و امید به سیگنال‌های مثبتی که از شاخص‌های آنچین برآورد می‌شود، دو روی سکه تعادل فعلی است.

برای دستیابی به تحلیلی دقیق‌تر، باید وضعیت اقتصاد کلان و افق پیش روی آن را در نظر داشته باشیم. یکی از تناقضات معمول درباره بازار بیت کوین، اخباری است که درباره نفوذ و کاربرد هرچه بیشتر رمز ارزها منتشر می‌شود، در حالی که قیمت همچنان شیب نزولی خود را حفظ کرده و به پایین‌ترین حد خود در ۲ سال گذشته رسیده است. پاسخ به این پرسش نیازمند نگاهی دقیق‌تر به تحلیل فاندامنتال بازار است. در همین راستا قصد داریم در مقاله پیش رو وضعیت کنونی بازار را از سه منظر مجزا واکاوی کنیم:

  • تحلیل فاندامنتال: اعلام افزایش هزینه تولید ایالات متحده نسبت به سال گذشته، اثرگذاری آن بر بازار بیت کوین و پرسش‌هایی درباره توانایی فدرال رزرو (Federal Reserve) در کنترل تورم اخیر.
  • تحلیل تکنیکال: بررسی حمایت‌ها و مقاومت‌های کلیدی بازار و ارزیابی احتمالات آتی
  • تحلیل آنچین: بررسی رفتار هولدرهای بلند‌مدت در مواجهه با بحران اخیر بازار و ارزیابی شاخص‌ها در راستای تعیین سویه آتی بازار.

تحلیل بازار بیت کوین از منظر فاندامنتال

علاوه بر بحران‌های مرتبط با صنعت رمز ارزها، وضعیت اقتصاد کلان نیز همواره جزء عناصر موثر بر بازارهای مالی است.

پس ا‌ز ریزش FTX و اعلام ورشکستگی آن، دوباره بحث همیشگی امینت سرمایه در بازار رمز ارزها مطرح شده است. اتفاقاتی از این دست باعث طرح شدن پرسش‌هایی درباره میزان پایداری بازار رمز ارزها می‌شود. می‌توان عمده بحث‌های مطرح شده در این حوزه را به جدالی اساسی بر سر مفهوم «پشتوانه‌های مالی-سیاسی» تشبیه کرد.

بسیاری از تحلیل‌گران علت اتفاقاتی مثل بحران FTX را نبود پشتوانه‌های کافی و نهادهای حمایت‌کننده بزرگ می‌دانند. اما تمایز بزرگ سرمایه‌های رمز ارزی، غیرمتمرکز بودن آن‌ها است. هرچند وجود خلاء‌های قانونی یکی از مشکلات اساسی در مسیر پیشرفت صنعت بلاک چین محسوب می‌شود، اما باید این موضوع را در نظر گرفت که ساختار غیرمتمرکز بلاک چین عامل ریزش‌های ناگهانی نیست. معمولا در مقایسه دیگر بازارهای مالی با بازار رمزارزها، متعلقات بیرونی و پشتوانه‌های سازمانی و حکومتی، عامل پایداری بازارهای مالی بزرگ عنوان می‌شود. به عقیده برخی از تحلیل‌گران اقتصادی بازار رمز ارزها فاقد چنین پشتوانه‌هایی است!

در مقابل چنین نظریاتی، متخصصان بسیاری هستند که گردش مالی بازار رمز ارزها را گواهی بر کاربردی بودن آن می‌دانند. واقعیت آن است که رمز ارزها بر مبنای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بزرگی انتشار می‌یابند که در آینده‌ای نزدیک جهان اقتصاد و روابط اجتماعی را متحول خواهند کرد. در هر بازاری با محصولاتی رو‌به‌رو خواهیم شد که در نهایت به اهداف خود نمی‌رسند و از بازار خارج می‌شوند. بحران FTX نیز رخداد جدیدی در بازار رمز ارزها به حساب نمی‌آید، اما با توجه به عدم قطعیت و نوسانات شدید رمز ارزها در مقایسه با دیگر سرمایه‌ها، گاهی بحث اعتماد به ساختارهای غیرمتمرکز مطرح می‌شود. می‌توان گفت که مسیر پذیرفته شدن ساختارهای اقتصادی نوین همواره با چالش‌هایی رو‌به‌رو بوده و صنعت بلاک چین نیز از این قاعده مستثنی نیست.

اعلام شدن شاخص هزینه تولید در ایالات متحده، شوک جدیدی به بازارهای مالی وارد کرد. شاخص مورد نظر نسبت به سال گذشته ۷ درصد افزایش یافته و این امر نشان می‌دهد که بر خلاف تصورات خوش‌بینانه برخی از تحلیل‌گران، وسعت و دوام اقتصاد تورمی ایالات متحده همچنان ادامه خواهد داشت. معمولا افزایش نرخ هزینه و قیمت تمام شده، باعث شکل‌گیری سویه صعودی در بازارهای مالی می‌شود. علاوه بر اینکه رشد قیمت‌ها معمولا با کاهش تقاضا همراه است، سیاست‌های ضد تورمی نیز باعث کاهش قیمت سرمایه‌ها خواهد شد. یکی از سیاست‌های کلیدی در کنترل نرخ تورم به کار گرفته می‌شود، افزایش نرخ بهره است. فدرال رزرو با افزایش نرخ بهره از گسیل شدن نقدینگی به سمت بازار سرمایه‌های فیزیکی، اوراق بهادار و سرمایه‌های دیجیتالی، ‌جلوگیری می‌کند.

افزایش نرخ هزینه تولید آمریکا، مسئله راهگشا بودن سیاست‌های فدرال رزرو را بیش از پیش بحرانی کرده است. سرمایه‌گذاران و تحلیل‌گران معتقدند سیاست افزایش نرخ بهره نتوانسته تورم اخیر را مهار کند. همین امر ترس ریزش بیشتر بازارهای مالی را تشدید می‌کند. چراکه یکی از احتمالات ممکن، افزایش بیشتر نرخ بهره است.

در نهایت می‌توان گفت که عناصر متعددی از منظر فاندامنتال بر توقف بازار در کف دوره نزولی اخیر تاثیر داشته است که بحران FTX و عدم موفقیت فدرال رزرو در مهار تورم، مهم‌ترین آن‌ها به شمار می‌آید.

 

ارزیابی بازار بیت کوین از منظر تکنیکال

همانطور که گفته شد در هفته‌های اخیر قیمت بیت کوین در یک محدوده باریک نوسان می‌کند. هرچند به نظر می‌رسد سویه نوسانات به طور کلی صعودی است، اما شتاب آن بسیار اندک است. سرمایه‌گذاران در دو هفته اخیر بارها در عبور از مقاومت ۱۷۳۰۰ دلاری شکست خوردند و در زمان نوشته شدن این مقاله شاهد ریزش دوباره قیمت تا کانال ۱۶ هزار دلاری هستیم.

چارت زیر نمودار قیمت بیت کوین در قالب زمانی روزانه را نشان می‌دهد. بر اساس خطوط روند ترسیم شده، می‌توان دید که در صورت شکست قیمت در عبور از مقاومت‌ها، قیمت می‌توان تا کف کانال مورد نظر سقوط کند. با توجه به شیب سطوح روند و شتاب حرکات قیمتی، امکان بازگشت به کانال ۱۵ هزار دلاری و حتی ادامه بیشتر روند نزولی وجود دارد. با این حال انتظار می‌رود که قیمت در نوساناتی رفت و برگشتی، داخل کانال محصور بماند.

تحلیل روند قیمت بیت کوین

در صورت موفقیت خریداران و افزایش قیمت به سمت سقف کانال، مقاومت‌های کلیدی شامل میانگین متحرک ۵۰ روزه و ۱۰۰ روزه خواهد بود. میانگین متحرک ۵۰ روزه در ۱۷.۹ هزار دلاری واقع شده و میانگین ۱۰۰ روزه، در سطح  ۱۸.۷ مستقر شده است. با عبور از این مقاومت‌ها قیمت می‌تواند تا کانال ۲۰ هزار دلار نیز پیشروی کند.

 

ارزیابی بازار بیت کوین از منظر آنچین

شاخص‌های آنچین بر خلاف عناصر فاندامنتال و تکنیکال، سیگنال‌های مثبتی را ارائه می‌دهند. در این بخش قصد داریم ۳ نمونه‌ از شاخص‌های آنچین را بر مبنای چرخه‌های نزولی پیشین بازار مورد ارزیابی قرار دهیم.

یکی از شاخص‌هایی که می‌توان از طریق آن به بررسی وضعیت نزولی بازار پرداخت، شاخص میزان ریزش قیمت از قله است. همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، ریزش‌های قیمتی دوره‌های نزولی پیشین در کنار وضعیت این دوره قرار گرفته است. بیشترین افت قیمت مربوط به بازار نرولی سال ۲۰۱۱ است که با ۹۳ درصد کاهش همراه بود. پس از آن سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ به ترتیب با ۸۵ درصد و ۸۳ درصد، مواجه شدند. در حال حاضر و پس از ریزش قیمت در چند هفته اخیر، میزان شاخص به ۷۷ درصد رسیده است. دو نکته مهم را می‌‌توان از این شاخص استخراج کرد:

  • بر مبنای تکرار الگوهای گذشته بازار می‌توان حدس زد که دوره نزولی اخیر در نقاط پایانی خود واقع شده است. اما همچنان افت قیمت کمتری را نسبت به دوره‌های پیشین شاهد هستیم. از طرفی اشکال بازگشتی قیمت نشان می‌دهد که نمی‌توان بلافاصله پس از رسیدن به کف بازار نزولی روند افزایشی قیمت آغاز شود و تغییر روند مستلزم زمان طولانی‌تری است.
  • اگر میزان ریزش قیمت در دوره‌های نزولی را با یک خط روند دنبال کنیم، می‌توان روند کاهشی آن را به وضوح مشاهده کرد (البته با این فرض که بازار فعلی به کف دوره نزولی اخیر رسیده است). روند کاهشی این شاخص علاوه بر اینکه سیگنالی مثبت در راستای رسیدن به کف دوره نزولی است، نشان می‌دهد که ثبات و پایداری بازار در حال بهبود است.

ارزیابی بازار بیت کوین از منظر آنچین

شاخص دیگری که می‌توان از آن برای تایید فرضیه قبلی کمک گرفت، شاخص حجم کوین‌هایی است که در محدوده سود قرار دارند. همانطور که در شاخص زیر مشاهده می‌کنید، در تاریخ بازار بیت کوین تنها چند بار حجم کوین‌های در محدوده سود، کمتر از ۵۰ درصد شده است.

به تازگی و با ریزش قیمت بیت کوین، سهم کوین‌های در محدوده سود به ۴۸ درصد رسیده است. اگر به الگوهای مشابه دیگر نیز نگاه کنید، خواهید دید که با رسیدن شاخص به کمتر از ۵۰ درصد، روند بازار تغییر می‌کند. بنابراین، با توجه به سابقه این شاخص، می‌توان نتیجه گرفت که بازار فعلی در مرحله نهایی قرار گرفته است.

تحلیل آنچین بیتکوین

یکی دیگر از شاخص‌‌های مهم آنچین، حجم کوین‌هایی است که توسط گروه‌های مختلف عرضه شده است. به شکل معمول آغاز فرآیند انباشت کوین‌ها، با تغییر روند همراه است. اما با توجه به شاخص زیر، نهنگ‌ها (آدرس‌هایی با دارایی بین ۱ تا ۱۰ هزار بیت کوین) همچنان وارد فرآیند انباشت نشده‌اند. هرچند ریزش قیمت اخیر باعث نشد که نهنگ‌ها کوین‌های خود را به شکل گسترده‌ای توزیع کنند، اما شروع روند انباشت قدرتمند خواهد بود، چراکه طی چرخه نزولی اخیر بیش از ۳۹۷ هزار بیت کوین از ذخایر این دسته از هولدرها کم شده است و با آغاز دوره انباشت، حجم تقاضا به شکل قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

تحلیل آنچین قیمت بیتکوین

جمع‌بندی

بازار بیت کوین تحت تاثیر دو عامل بنیادی در محدوده قیمتی فعلی محصور شده است. مهار نشدن تورم آمریکا، شکست سیاست‌های فدرال رزرو و احتمال افزایش بیشتر نرخ بهره از یک طرف و از طرف دیگر بحران FTX داغ شدن دوباره بحث عدم پایداری بازار رمز ارزها در میان سرمایه‌گذاران، عواملی است که بیت کوین را در چند هفته اخیر متوقف کرده است.

از منظر تکنیکال عبور از مقاومت‌های ۱۷.۳، ۱۷.۹ و در نهایت ۱۸.۷ هزار دلاری، تنها مسیر ممکن برای شروع فرآیند بازیابی قیمت خواهد بود. با این حال همچنان خطر ریزش دوباره قیمت وجود دارد و در صورت تثبیت قیمت در کانال ۱۶ هزار دلاری، نوسانات آتی می‌تواند به سمت کانال ۱۵ هزار دلار نیز پیشروی کند.

علیرغم ترس و عدم قطعیت حاکم بر بازار در محدوده کنونی، شاخص‌های آنچین افق میان‌مدت بازار را مثبت ارزیابی می‌کنند. شاخص‌های کلان‌مدت نشان می‌دهند که بر مبنای ساختار بازار در دوره‌های نزولی پیشین، دوره نزولی فعلی در خط پایانی است. آغاز انباشت کوین‌ها توسط نهنگ‌های بازار بیت کوین، شروع تغییر کلی روند بازار خواهد بود و با توجه به مقاومت این دسته از هولدرها در برابر ریزش اخیر، شروع دوره انباشت در آینده‌ای نزدیک رخ خواهد داد.

کامنت ها
نظر دهید




کد امنیتی را وارد کنید :

خبرنامه برای دریافت
آخرین به روزرسانی های شرکت ما