• info@ramzarz.info

کامنت های اخیر

  • ۱۸ بهمن ۱۴۰۰
  • تیم تحریریهتیم تحریریه
  • 0

در این مقاله قصد داریم نگاهی اجمالی به شاخص‌های مهم تحلیل آنچین داشته باشیم. شاخص‌های کلیدی آنچین با استفاده از اطلاعات ثبت شده در شبکه بلاک چین، رفتار سرمایه‌گذاران و تغییرات مهم بازار را ارزیابی کرده و در قالب نمودارها بازنمایی می‌کنند. این شاخص‌ها ابزاری مهم و کارگشا برای تحلیل بازار رمز ارزها به حساب می‌آیند و آشنایی با آن‌ها برای افرادی که به شکل حرفه‌ای این بازار را دنبال می‌کنند، حیاتی است. در ادامه با دسته‌بندی مفهومی شاخص‌های تحلیل آنچین به شرح کوتاهی از کاربرد آن‌ها می‌پردازیم.

پیشنهاد تماشاویدیوی آموزش تحلیل دیتای آنچین

۱. بازار (Market)

ارزش بازار (Market Cap) یکی از مفاهیمی است که در تحلیل بازار اهمیت بسزایی دارد. روش‌های مختلف محاسبه ارزش بازار و مقایسه آن‌ها، باعث پیدایش شاخص‌های ارزیابی بازار شده است. در مقابل ارزش بازار که از طریق ضرب قیمت در کل ذخیره در گردش محاسبه می‌شود، ارزش واقعی (Realize Cap)، از مجموع قیمت پایهٔ کوین‌ها (آخرین قیمت مبادله‌شده هر کوین) به‌دست می‌آید.

از طرفی نسبت ارزش بازار به ارزش واقعی، یک شاخص جدید ارائه می‌‌دهد (MVRV Ratio). این شاخص می‌تواند تغییرات فاصله بین این دو شاخص را نشان دهد.

  • مقادیر بالای این شاخص به معنای افزایش میزان سود‌ بالقوه و احتمال توزیع کوین توسط انباشت‌کنندگان است. اگر میزان شاخص MVRV بیشتر از ۳.۵ باشد نشان‌دهنده مراحل پایانی یک روند صعودی است.
  • مقادیر پایین این شاخص به معنای کاهش میزان سود بالقوه و نتیجتاً کاهش تقاضا در بازار است. اگر میزان این شاخص کمتر از ۱ باشد، نشانی از مراحل پایانی یک روند نزولی است.

از شاخص MVRV می‌توان برای بررسی وضعیت ذخیره کوین‌های خریداران کوتاه‌مدت (STH) و بلندمدت (LTH) نیز استفاده کرد. برای این کار کوین‌ها به دو دستهٔ کوین‌های با قدمت بیشتر از ۱۵۵روز و کمتر از ۱۵۵روز تقسیم می‌شوند و تفسیر نمودارها طبق آنچه گفته شد، صورت می‌گیرد.

 

۲. نرخ بازدهی کوین‌های خرج‌شده (SORP)

یکی از ابزارهای پرکاربرد تحلیل آنچین شاخص SORP است. این مورد از شاخص‌های کلیدی آنچین با محاسبه نسبتِ قیمتِ کوینِ خرج‌شده به قیمت پایهٔ کوین، میزان سوددهی کوین‌ها را در یک باز زمانی معین، ارزیابی می‌کند.

  • اگر میزان شاخص SORP بیشتر از ۱ باشد به معنای آن است که به طور متوسط، کوین‌ها در بازه سود، خرج شده‌اند و اگر روند شاخص صعودی باشد، نشان‌دهنده آغاز روند جایگزین شدن سرمایه‌های غیرنقدی (کوین‌هایی با احتمال خرج شدن بسیار کم) با سرمایه‌های نقدی است.
  • اگر میزان این شاخص کمتر از یک باشد، نشان‌دهنده خرج شدن کوین‌ها در بازه زیان است و در صورتی که روند شاخص نزولی باشد به معنای آن است که روندِ با زیان خرج شدن کوین‌ها ادامه دارد یا اینکه کوین‌های در بازه سود خرج نمی‌شوند.

شاخص Adjust SORP نیز ساختاری مشابه شاخص SORP دارد، با این تفاوت که کوین‌هایی با قدمت کمتر از یک ساعت را ارزیابی نمی‌کند. این شاخص سیگنال‌های دقیق‌تری از وضعیت بازار را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

اگر کوین‌های مورد ارزیابی در شاخص SORP را به دو دسته قدیمی‌تر از ۱۵۵ روز و جدیدتر از ۱۵۵ روز تقسیم کنیم، دو شاخص جدید (LTH-SORP و STH-SORP) خواهیم داشت که با استفاده از آن‌ها می‌توان نرخ بازدهی کوین‌های خریداران بلندمدت و کوتاه‌مدت را ارزیابی کرد.

۳. برآیند سود و زیان بالقوه (NUPL)

برای پیش‌بینی حرکات آتی بازار، ارزیابی وضعیت ذخیره کوین‌ها از منظر سود و زیان بالقوه، ابزار بسیار کارآمدی است. شاخص NUPL برآیند سود و زیان بالقوه کوین‌های سرمایه‌گذاران را نمایش می‌دهد و می‌توان با استفاده از آن وضعیت کلی سود و زیان کوین‌های ذخیره را ارزیابی کرد و به درکی روشن‌تر از وضعیت سرمایه‌گذاران دست یافت.

اگر میزان شاخص NUPL بالای صفر باشد، به این معنا است که بازار در مجموع سودده است و در مقابل اگر میزان شاخص کمتر از صفر باشد، نشان از قرار گرفتن بخش عمده‌ای از کوین‌ها در بازه زیان است. اما به‌طورکلی اگر فاصله شاخص تا نقطه صفر زیاد باشد، کف‌ها و قله‌های قیمتی در ادامه رخ خواهد داد. از این طریق سرمایه‌گذاران می‌‌توانند دوره‌های مناسب برای توزیع و انباشت کوین را تشخیص دهند.

شاخص سود بالقوه (Unrealized Profite) و زیان بالقوه (Unrealized Loss) نیز هرکدام به‌طور جدا‌گانه برای ارزیابی ذخیره کوین‌ها استفاده می‌شود. این شاخص‌ها از طریق اختلاف قیمت پایه کوین‌ها با قیمت بازار، سود یا زیان بالقوه کوین‌ها را مشخص می‌کنند.

همانطور که در بخش مربوط به شاخص‌های دیگر نیز توضیح داده شد، با تقسیم کوین‌ها از لحاظ قدمت، می‌توان از شاخص NURP به‌عنوان ابزاری برای ارزیابی سود و زیان بالقوه خریداران کوتاه‌مدت و بلندمدت (LTH-NURP و STH-NURP)، استفاده کرد.

۴. برآیند سود و زیان محقق‌شده (Net Realized Profit/Loss)

این مورد از شاخص‌های کلیدی آنچین با استفاده از اطلاعات قیمت پایه کوین‌ها و قیمت آخرین مبادله آن‌ها، میزان سود یا زیان محقق‌شده کوین‌های خرج‌شده را محاسبه می‌کند و برآیند کل را در قالب یک نمودار نمایش می‌دهد. می‌توانید با استفاده از این نمودار وضعیت کلی بازار را از منظر سود و زیان ارزیابی کنید.

  • اگر میزان شاخص مثبت باشد به معنای آن است که حجم کوین‌هایی که در بازه سود خرج شده است، غلبه دارد. در شرایطی که روند شاخص صعودی است، جریان ورودی سرمایه به بازار در حال افزایش است و امکان تشکیل قله‌‌های قیمتی وجود دارد.
  • اگر میزان شاخص منفی باشد به معنای آن است که عمده کوین‌ها در بازه زیان خرج شده‌اند. در شرایطی که روند شاخص نزولی است، جریان خروجی سرمایه از بازار افزایش می‌یابد و امکان تسلیم سرمایه‌گذاران در مقابل روند نزولی قیمت و شکل‌گیری کف قیمتی، وجود خواهد داشت.

مانند بخش‌های پیشین می‌توان برای بررسی مستقل جریان ورودی یا خروجی سرمایه، از شاخص‌های سود محقق‌شده (Realized Profit) و زیان محقق‌شده (Realized Loss) استفاده کرد.

۵. کوین‌های استخراج‌شده (Coin Issuance)

شاخص Puell Multiple میزان سوددهی استخراج کوین‌ها را بررسی کرده و تاثیر آن را بر شکل‌گیری چرخه‌های بازار ارزیابی می‌کند. این شاخص از طریق نسبت ارزش کوین‌های استخراج‌شده در هر روز به میانگین روزانهٔ ارزش این کوین‌ها در طول یک سال، میزان تغییرات بازدهی استخراج کوین‌ها را محاسبه می‌کند.

  • مقادیر بالای این شاخص نشان‌دهندهٔ افزایش سوددهی استخراج نسبت به میانگین است و ممکن است باعث ترغیب ماینرها به خرج کردن کوین‌ها و افزایش فشار فروش شود.
  • مقادیر پایین این شاخص نشان‌دهنده کاهش بازدهی استخراج نسبت به میانگین است و ممکن است باعث انصراف مقطعی برخی ماینرها از فرایند استخراج شود. این کاهش استخراج، تاثیر ماینرها را بر بازار و حرکات قیمتی، کاهش می‌دهد.

۶. استیبل کوین (Stable Coin)

شاخص نرخ ذخیره استیبل کوین‌ها (SSR)، نرخ ذخیره‌سازی بیت کوین را با نرخ ذخیره‌سازی استیبل کوین‌ها مقایسه می‌کند. این شاخص از طریق تقسیم ارزش بازار بیت کوین به ارزش بازار کل استیبل کوین‌ها، محاسبه می‌شود. از بررسی تغییرات این نرخ‌ها می‌توان اطلاعات مفیدی درباره نقاط عطف حرکات قیمتی بازار کسب کرد.

به‌عنوان نمونه زمانی که شاخص مقادیر پایینی را نشان می‌دهد به معنای آن است که احتمال جایگزین شدن بیت کوین با استیبل کوین‌ها در حال افزایش است. با تحلیل این نمودار می‌توان به سازوکار عرضه/تقاضای بازار دسترسی داشت.

۷. قدمت کوین‌ها (Life Span)

بررسی قدمت کوین‌ها یکی از ابزارهای مهم تحلیل آنچین است که در قالب شاخص‌های مختلف و در راستای روشن‌تر شدن وجوه مختلف بازار، استفاده می‌شود. در این بخش به ارزیابی برخی از شاخص‌های مهم این حوزه می‌پردازیم.

شاخص CCD (کاهش قدمت کوین‌ها) بر اساس تعداد روزهایی که از قدمت کوین‌ها کاسته می‌شود، محاسبه می‌گردد. این شاخص جایگزین مناسبی برای شاخص حجم معاملات بازار است. هر روزی که یک کوین مشخص خرج نشود، یک واحد به قدمت آن افزوده خواهد شد و در صورت خرج شدن، قدمت آن دوباره به صفر برمی‌گردد. این شاخص در نهایت می‌تواند سیاست‌گذاری سرمایه‌گذاران بلندمدت را ارزیابی کند و در پیش‌‌بینی آینده درازمدت بازار مفید واقع شود.

با فرض اینکه خریداران بلندمدت و نهنگ‌ها اطلاعات بیشتری از جزئیات بازار دارند و قاعدتا در مواقعی اقدام به خرید می‌کنند که کف قیمتی محسوب می‌شود و در مواقعی اقدام به خرج کردن کوین‌ها می‌کنند که قله قیمتی است می‌توان شاخص‌های مختلف مشتق شده از CCD را تفسیر کرد.

  • اگر شاخص مقادیر بالا را نشان دهد به معنای آن است که خریداران بلندمدت اقدام به توزیع کوین‌ها کرده‌ و موقعیت مناسبی برای کسب سود است. یا اینکه خریداران بلندمدت از روند افزایشی قیمت نا‌امید شده و کوین‌های خود را خرج کرده‌اند.
  • مقادیر پایین این شاخص نشان‌دهنده ورود بازار به دوره زیان است و صاحبان سرمایه ترجیح می‌دهند کوین‌های قدیمی را خرج نکنند. در این شرایط نگه‌داری سرمایه‌ها برای مدتی طولانی‌تر، عاقلانه محسوب می‌شود.

یکی دیگر از شاخص‌های مرتبط با قدمت کوین‌ها شاخص Liveliness است. این شاخص نرخ خرج شدن کوین‌ها را با نرخ انباشت شدن آن‌ها مقایسه می‌کند. از طریق این شاخص می‌توان روندهای انباشت و توزیع کوین‌ها توسط سرمایه‌گذاران بلندمدت را ارزیابی و دوره‌های مختلف آن را تعیین کرد.

شاخص Average Coin Dormancy، یکی دیگر از مشتقات شاخص CCD است که به تحلیل روند بازار از طریق قدمت کوین‌ها کمک می‌کند. این شاخص میزان روزهایی که کوین‌ها خرج نشده باقی مانده‌اند را پس از خرج شدن آن‌ها محاسبه می‌کند.

  • مقادیر بالای این شاخص نشان می‌دهد که کوین‌هایی که برای مدت طولانی‌ای خرج نشده‌اند وارد بازار شده و جای خود را به نقدینگی داده‌اند. این وضعیت می‌تواند نشان‌دهندهٔ یک قله قیمتی و آغاز فرآیند اصلاح قیمت باشد.
  • مقادیر پایین این شاخص نشان می‌دهد که کوین‌های خرج‌شده قدمت کمی دارند و سرمایه‌گذاران بلندمدت همچنان ترجیح می‌دهند کوین‌های خود را انباشت کنند. این وضعیت معمولاً در دوره‌های نوسانی قیمت رخ می‌دهد.

شاخص قدمت کوین‌های خرج‌شده (SOAB)، کوین‌های خرج‌شده در هر روز را بر اساس قدمت آن‌ها دسته‌بندی می‌کند و هر دسته را با یک محدوده رنگی متمایز بازنمایی می‌کند. به کمک این مورد از شاخص‌های کلیدی آنچین می‌توان کوین‌هایی که در هر دوره زمانی بیشترین تاثیر را بر حرکات قیمتی داشته‌اند مشخص کرد. به همین خاطر شاخص SOAB یک شاخص کلیدی تحلیل آنچین به حساب می‌آید.

رنگ‌های سرد این شاخص نماینده کوین‌هایی با قدمت بیشتر هستند و رنگ‌های گرم، کوین‌های جدیدتر را نمایش می‌دهند.

شاخص ASOL یکی از مشتقات شاخص SOAB به حساب می‌آید که میانگین قدمت کل کوین‌های خرج‌شده در یک روز را محاسبه می‌کند. این شاخص نیز برای تعیین کوین‌های مسلط به بازار در هر دوره، بسیار کاربردی است.

۸. صرافی (Exchange)

یکی از شاخص‌های کلیدی بررسی رفتار سرمایه‌گذاران، ارزیابی جریان‌های ورودی و خروجی به صرافی‌ها است. افزایش جریان ورودی به معنای افزایش حجم نقدینگی وارد شده به صرافی برای تبدیل شدن به کوین است. از طرفی افزایش جریان خروجی، به معنای جایگزین شدن کوین‌ها با نقدینگی یا خرج شدن آن‌ها است. شاخص Net Transfer Volume From/to Exchanges بر اساس اطلاعات آنچین برآیند حجم نقدینگی ورودی و خروجی به تمام صرافی‌ها را محاسبه کرده و در قالب نمودار نمایش می‌دهد.

  • مقادیر مثبت این شاخص می‌تواند نشان‌دهنده آغاز روند صعودی قیمت و فرآیند انباشت کوین‌ها باشد. اما در هنگام شکل‌گیری فشار فروش نیز انباشت‌کنندگان برای تصاحب کوین‌ها جریان ورودی صرافی‌ها را افزایش می‌دهند
  • مقادیر منفی این شاخص زمانی نمایان می‌شود که روند صعودی موجب ایجاد قله‌های محلی شده و خرج کردن کوین‌ها آغاز می‌شود. همین امر باعث افزایش حجم خروجی صرافی‌ها خواهد شد.

یکی دیگر از شاخص‌های کلیدی آنچین مهم در ارزیابی صرافی‌ها، شاخص حجم کوین‌های نگه‌داری شده در کل صرافی‌ها است (Balance On Exchanges). این شاخص تغییرات تعداد کوین‌های نگه‌داری شده در مجموع صرافی‌ها را در قالب نمودار بازنمایی می‌کند. ارزیابی تغییرات این شاخص در نسبت با تغییرات قیمت می‌تواند انتظار سرمایه‌گذاران از آینده حرکات قیمتی را روشن کند.

به‌طور معمول کاهش تعداد کوین‌های نگه‌داری شده در صرافی‌ها به معنای شروع یک روند صعودی است و سرمایه‌گذاران بلندمدت در انتطار روند صعودی، کوین‌های خود را از صرافی خارج کرده و در کیف پول‌های سرد، نگه‌داری می‌کنند.درمقابل افزایش میزان تعداد کوین‌های صرافی‌ها نشان‌دهنده آغاز روند نزولی و دوره توزیع کوین‌ها توسط برخی از سرمایه‌گذاران است.

 

همین الان در داشبورد معاملاتی رمزارز.ترید ثبت نام کنید.

 

در مطالب گفته شده تلاش کردیم شرحی کوتاه از برخی شاخص‌های کلیدی آنچین ارائه دهیم. باید به این نکته توجه داشت که تعداد شاخص‌های کاربردی تحلیل آنچین بسیار گسترده‌تر است و می‌توان با نگاهی دقیق‌تر و استفاده از شاخص‌های بیشتر، تصویر روشن‌تری از بازار به‌دست آورد. به‌طورکلی شاخص‌های آنچین، ابزار بسیار مهمی برای تسلط به بازار رمز ارزها محسوب می‌شوند و این امکان را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کنند که با دسترسی به علل تغییرات بازار، حرکات قیمتی آتی را دقیق‌تر پیش‌‌بینی کنند.

کامنت ها

نظر دهید

خبرنامه برای دریافت
آخرین به روزرسانی های شرکت ما